Hvor det meget er traditioner, der afgør, hvad vi serverer og spiser juleaften, så forholder det sig noget anderledes med nytårsaften.
Her er der ikke på samme måde traditioner for, hvad vi skal spise. Selvfølgelig er der egnsbestemte traditioner, hvor mange i eksempelvis Sønderjylland ikke kunne forestille sig en nytårsaften uden kålpølser og grønlangkål – og så er der naturligvis også stadig den klassiske nytårstorsk. Men generelt er der ikke de store traditioner forbundet med middagen nytårsaften. Det skulle da lige være en tradition om, at middagen på årets sidste aften skal være ekstra lækker og ekstra indbydende. I det hele taget må nytårsaften gerne være lidt ekstravagant.
Og hvad skal der så vælges af kød til hovedretten på en sådan festaften? Oksemørbrad er en meget yndet spise – og det er ganske forståeligt, for netop oksemørbraden er noget af det fineste kød på oksen, og dermed er det også det ultimative stykke kød til nytårsaften.
Oksemørbraden kan tilberedes som en hel steg eller som bøffer. Begge dele er lækkert, og det er måske nok antallet af gæster, der bliver afgørende for det ene eller det andet. En helstegt mørbrad er altid lettere at stå med i forhold til bøfferne, der skal steges lige inden servering. Er humøret og temperamentet til bøffer så vil Côte de Boeuf, T-Bone, Ribeye eller en entrecôte også være yderst velsmagende alternativer til mørbradbøfferne. Et smagfuldt alternativ til den helstegte oksemørbrad er en højrebssteg, som helt sikkert også vil være en nytårsaften værdig.
Uanset hvilken udskæring der vælges, så er det vigtigste, at kødet kommer fra kødkvæg. Kun fra kødkvæg opnås den helt rigtige smag af oksekød samt den rette konsistens i kødet. Eksempelvis kommer en mørbrad fra en malkeko aldrig til at smage som en mørbrad fra kødkvæg, ligesom strukturen i kødet vil være helt anderledes. Malkekvæg bliver avlet til at producere mælk, og derfor er smagen og strukturen i dette kød mindre væsentligt. Malkekvæget vil typisk have en
dårligere kødfylde, da al energien går til mælkeproduktionen og ikke til lagring og udvikling af muskelfibrene. Herved opstår den store kvalitetsforskel i forhold til kød fra kødkvægsracerne, der alene benyttes til kødproduktion.
Hos din Mesterslagter foregår der efter slagtningen en vigtig modningsproces, hvor kødet alt efter udskæringen modnes i kortere eller længere tid, inden det er klar til at blive solgt. Alt dette kan smages i kødet og giver en hel unik spiseoplevelse.
Når der skal vælges kød til årets sidste aften,
så vær opmærksom på forskellen så du får den smag og den kvalitet, som din nytårsaften fortjener