Slagteren er kommet på museum

Under vores besøg i Den Gamle By skal vi selvfølgelig forbi den nye gade fra 1970’erne, hvor der blandt andet er opført en slagterbutik anno 1974

Søren Rasmussen fortæller, at en del af baggrunden for at butikken er blevet til virkelighed, skyldes hjælp af de tre pensionerede slagtere Jørn Sølvsten, Lars Stjernholm og Søren Olesen. De har alle tre drevet slagterbutik eller været ansat i en sådan i 1970’erne, og derfor er deres viden om tidens sortiment, udseende osv. blevet brugt i opbygningen
af butikken.

Opbygningen af slagterbutikken har været længe undervejs. Og således er det allerede ved at være mange år siden, at interiør fra Verner Bessmanns tidligere butik i Odensegade i Herning blev fragtet til Den Gamle By. Butikken lukkede over 25 år tidligere, men diske, kødøkser, huggeblok og andet interiør stod indtil afhentningen stadig som dengang. Derudover er der også indhentet inventar samt rekvisitter fra andre lukkede slagterbutikker samt fra Det Grønne Museum. I det hele taget har der været stor iver for at hjælpe os med denne opgave, fortæller Søren Rasmussen. Og i Aarhus er de ret godt tilfredse med det færdige resultat. Butikken ser ud, som en slagterbutik gjorde i 1970’erne.

Det er et typisk billede af slagteren, der dengang lå på hvert et gadehjørne – hvert kvarter havde sin egen slagter. Med slagterbutikken – og museet i det hele taget – er ønsket at give en historiefaglig oplevelse til de besøgende, hvor det samtidig er håbet, at der skabes erindringer hos den enkelte. I slagterbutikken dufter der af kød og nyrøgede pølser. Desuden byder disken på udskæringer, der nok ikke er så kendte i dag, og det skal alt sammen være med til at skabe erindringer og så selvfølgelig fortælle historien om en svunden tid. For med 1970’er-kvarteret er vores egen tid kommet på museum – her kommer de besøgende helt tæt på det moderne Danmarks historie.

Når noget er ved at forsvinde, kommer det på museum – det er Direktør fra Den Gamle By, Thomas Bloch Ravns ord. Og et eller andet sted er det jo desværre den barske kendsgerning for landets slagterbutikker. Da Bessmann drev den omtalte slagterbutik, var der 35 slagterbutikker i byen – i dag er der to tilbage.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop