Velfærdskyllinger

Smager som kyllinger bør smage

Glade kyllinger er nysgerrige og elsker at pirke i jorden efter godbidder, gemme sig under planter eller sætte sig på en træstub og sprede vingerne under solen. Det gode kyllingeliv indebærer god plads, adgang til det fri, gode hvilepladser i højden og mulighed for at skrabe i jorden. Men det liv kan langt de fleste kyllinger desværre kigge langt efter. 

En gang var kyllingen en søndagsmenu værdig, men i mange år handlede det desværre for meget om prisen og masseproduktion, og derfor blev kyllingerne derefter, fortæller din Mesterslagter. Hos slagteren er det gode kød som altid i fokus – og derfor kan du som forbruger her købe kød fra velfærdskyllinger. Det kan både være frilandskyllinger, gårdkyllinger, økologiske kyllinger eller kyllinger der produceres efter disse principper. Disse kyllinger har haft et markant bedre liv, og derfor smager de meget bedre. 

Velfærdskyllingerne – om de er økologiske eller ej – har en naturlig vækst. Det betyder, at de vokser langsomt og efter deres naturlige skala. En konventionel kylling er ifølge din Mesterslagter klar til slagtning efter 34-37 dage, mens velfærdskyllingerne sagtens kan hygge sig i op til 60-80 dage, inden de slagtes. Den normale vækstkurve gør, at deres ben er stærke nok til at bære dem i takt med, at de tager på i vægt, og de kan dermed bevæge sig og gå normalt. Med andre ord så kan hele kroppen følge med væksten. Der er selvfølgelig forskel på kyllingeracerne, men mens de konventionelle kyllingeracer vokser hurtigt, må racerne, der lever i længere tid ikke vokse for hurtigt. Derfor bruges der langsomt voksende racer til dyrene med et længere liv, og da de vokser langsommere end den udbredte hurtigt voksende kylling, er de sundere og mere aktive. 

Kyllingekød er meget populært i Danmark – men det er kun ganske få forundt at sætte tænderne i de smagfulde velfærdskyllinger. Slagteren fortæller, at landbrug med kyllinger, der har haft det gode liv, faktisk stadig er så lille en del af dem samlede produktion i Danmark, at man godt kan kalde det en nicheproduktion. De dedikerede landmænd, der producerer disse kyllinger, gør det typisk på grund af en passion og en ambition om at give dyrene et rigt liv samt give danskerne en kylling, som vi husker den fra gamle dage med masser af saft og kraft. Og sådan bør en kylling smage efter slagterens mening.

Livet for en velfærdskylling er meget bedre end det liv, de fleste kyllinger oplever. Dyrevelfærd vægtes højt, og kyllingerne har således rigtig god plads, idet de mindst har 4-5 gange mere plads, og den gode plads betyder rigtig meget for dyrene. De kan røre sig mere, og de har plads til at sprede vingerne ud. Desuden får de typisk særligt udviklet foder uden antibiotika – og så får de faktisk lov til at sove 8 timers uforstyrret søvn hver nat. Det virker som en selvfølgelighed, men det er det desværre ikke nødvendigvis i en kyllings liv, idet væksten bremses i mørke. De spiser ikke så meget, og så udvikler mørket desuden knoglerne, og det gør dem stærkere, men det betyder så omvendt, at de vokser langsommere. Det siger næsten sig selv, at sammenhængende søvn og hvile forbedrer kyllingernes trivsel og generelle velfærd. 

Kødet på disse kyllinger er en historie for sig – og det er netop her, at slagteren oplever den store forskel, når en konventionel kylling forarbejdes i forhold til en velfærdskylling. Den langsomme vækst gør, at dyrene er ældre ved slagtning, og på grund af den længere levealder er de selvfølgelig også større. Sammenholdt med at de har haft rig mulighed for at bevæge sig og dermed bruge musklerne, så er der en helt anderledes lækker struktur i kødet, der også er mørkere, mere mørt og har en fastere konsistens. Alt i alt er kødet bedre – og smagen er også helt fantastisk. Hvis man kan smage velfærd og det gode dyreliv, så må det smage sådan her. Efter slagterens fortælling om forskellene på kyllingernes liv, så er det, at vi alle sammen godt kan forstå, hvorfor velfærdskyllingen er lidt dyrere end den konventionelle. Tænk over det næste gang der skal kylling på tallerkenen eller i sandwichen. 

I forhold til økonomien er slagterens råd ganske klart – skær hellere lidt ned på mængden af kød, og vælg den gode kvalitet og dyrenes velfærd til. Når kødet kommer fra en velfærdkylling, så strækker det faktisk længere på grund af konsistensen og smagen. Man spiser mindre kød, når det er af en god kvalitet. Husk også at der er forskel på tilberedningsmetoderne. Det gode kød skal tilberedes mere nænsomt. Få altid de gode råd hos din slagter. 

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop