Koen i naturligt samspil med naturen

Lidt uden for Viborg har landmand Per Jacobsen inviteret os inden for i stalden til en snak om kvæg, frisk luft, dyrevelfærd, naturlig kost og godt kød. For det hænger nemlig sammen – i hvert fald for Per.

Græsmarken er dyrenes naturlige element, og det behov forsøger Per efter bedste evne at tilgodese i sit kvægbrug. Dyrene lever ude hele året rundt, hvor de har fri adgang til naturens spisekammer, den friske luft og al den bevægelsesfrihed som de måtte ønske sig. Om vinteren har dyrene adgang til stalden, hvor den naturlige føde kan blive suppleret af græsensilage, der er fremstillet af produkter fra egen avl. På den måde ved Per altid, hvad dyrene får at æde. Her fodres næsten udelukkende med græs, da det er det mest naturlige og giver et langt sundere slutprodukt end kød produceret med tilskud af korn, kraftfoder og eventuelt soja.

Kvægbruget hos Per består af kvier, der køres den korte vej til slagtning, når de er 22-24 måneder. Dermed er det kød fra ungkvæg, der kommer ud af dyrene fra Pers landbrug. Kvalitetsmæssigt er kviekød noget af det bedste kød, for her får du efter Pers mening den bedste kombination af strukturen samt mørheden fra kalvekødet og smagen samt fylden fra oksekødet. 

Vi hilser på dyrene – og de kan rigtig godt lide at blive kløet og klappet. Kvierne har et kæmpe areal at boltre sig på, og det er ikke altid sådan lige til at finde dem, fortæller Per, men på grund af vinteren går denne flok dog relativ tæt på stalden. Køer er flokdyr, så derfor følges de i naturen også i flokke. I en flok af kvæg hersker der et hierarki, og den sociale rangorden vil ude i naturen være med til at bestemme adgangen til ressourcer såsom mad, drikke og hvilepladser. Desuden er køer vanedyr og trives bedst med rutiner. Dyrene ligger ned mere end halvdelen af deres liv – helt op til 14 timer i døgnet. De sover dog ikke i alle disse timer – de døser nærmere. Faktisk døser de mere end de sover, og de kan stå op og tygge drøv, mens de døser. Derudover bruger de dagligt 5-9 timer på græsoptagelse, hvorunder de typisk bevæger sig 3-5 kilometer. 

Det er ganske tydeligt, at dyrene her er i deres rette element. Her er fred, ro og idyl. Græs er koens naturlige føde – og her er der rigeligt af det. De kan æde alt det, de trænger til og mere til, og når engområdet er afgræsset, kan de gå til næste eng, hvor nye lækkerier og naturlige vækster venter på dem. Kvæg har behov for bevægelsesmuligheder og jævnlig motion for normal udvikling af muskler, sener og knogler – og her har de alle muligheder for at få det behov opfyldt. 

Det naturlige element i dyrenes liv gør dem rolige. De er på vagt, men de er alligevel nysgerrige. Her vokser kvierne efter naturens orden – de fedes ikke op. Der lægges nemlig rigtig stor vægt på, at kvierne vokser naturligt. På den måde opnås den bedste smag i kødet,
fortæller Per.

Hos Mesterslagteren har vi en holdning til kød. Dyrene skal have det godt – og de skal leve i deres naturlige omgivelser. Det giver ganske enkelt det bedste og mest velsmagende kød. Når dyrene næsten udelukkende lever af det, de selv finder i naturen – og de vokser op uden kraftfoder og anden tilsætning, så vokser de langsommere. De har en naturlig vækst. Kombineret med at dyrene bruger deres krop meget mere end hvis de blot stod i en stald, så giver det en lavere fedtprocent i kødet. Det giver naturligvis også en meget bedre struktur i kødet – hvilket igen giver en sublim mørhed. Og så har kødet fra disse naturdyr en helt fantastisk smag. Kødet smager anderledes og smager af naturen – og så er det vel en bonus, at det ikke smager ens fra gang til gang. Smagen i kødet præges nemlig af, hvor dyrene har græsset og hvilke græsarter, de har spist. 

Hvis du bekymrer dig om dyrevelfærd, så vælg dit oksekød med omhu. Tag gerne en snak med din Mesterslagter om, hvor kødet kommer fra. 

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop