Få styr på det hele til jul

Her er vores checkliste til julemiddagen. Den guider dig gennem forberedelserne, til en stressfri julemiddag.

Vil du have den som en udprintet checkliste kan du downloade den her og så selv printe den.

Inden 20. december

  • Bestil anden, gåsen, kalkunen, flæskestegen og/eller medisteren hos din slagter.
  • Tænk allerede nu på juledagene – skal der være julefrokost? Få bestilt de gode varer hos slagteren. Husk også det gode pålæg til frokosten juleaftensdag.  
  • Køb ind i god tid til julen.
  • Find den perfekte mandelgave – her kan slagterens bud være en utraditionel overraskelse for de øvrige omkring bordet. Et gavekort til den lokale slagter,
  • en spegepølse eller andre slagterlækkerier.
  • Rødkålen kan sagtens laves i god tid – den bliver kun bedre af at trække.
  • Opbevar i rengjorte glas på køl.

21. december

  • Hvis anden (eller en anden fugl) og flæskestegen er i fryseren, så tag dem op og læg dem i køleskabet, så de kan tø langsomt op.
  • Lav en liste over julens menuer, og gør de sidste indkøb. Husk lillejuleaften – den kan hurtig blive glemt, når alt den dag handler om juleaften.  

22. december

  • Lav kirsebærsaucen – og stil den koldt. 
  • Kog risengrøden til risalamanden. Opbevar på køl.
  • Smut mandlerne til risalamanden og læg dem i køleskabet.

23. december

  • Anden kan med fordel steges dagen før. På den måde er der mulighed for at lade anden afkøle lidt, før den parteres i pæne stykker. Desuden er stegeskyen nem at dele i fond og fedt efter en tur i køleskabet. Der er også bedre plads i ovnen juleaften til flæskestegen. 
  • Kog ekstra andefond til saucen – kan koges på andelår, vingespidser, hals, eller indmaden fra anden. Spørg din slagter hvis du er i tvivl. 
  • Kog og pil aspargeskartofler til de brunede kartofler. 
  • Færdiggør risalamanden – husk en hel mandel til mandelgaven.
  • Læg drikkevarer på køl og find vin og avec frem.

24. december

Formiddag

  • Dæk julebordet smukt.
  • Find serveringsskåle og fade frem.  
  • Klargør and og flæskesteg til stegning.

Eftermiddag

  • Sæt flæskestegen og anden i ovnen (medmindre anden er stegt dagen før).
  • Brug evt. et stegetermometer til flæskestegen. Spørg din slagter om kernetemperatur og stegetider. Husk at lade flæskestegen hvile 15-20 minutter utildækket, inden udskæring.
  •  Lav andesaucen – hvis fonden er der fra dagen før.
  • Kom asier, æblegelé, chips osv. i serveringsskåle. 

60-90 minutter før middagen

  • Hvis anden er friskstegt, skal den parteres og lægges på en bradepande.
  • Er den stegt i går, tages den ud af køleskabet og lægges på en bradepande.
  • Er anden færdigstegt hos slagteren, er der givet vejledning til, hvordan den skal varmes. 
  • Lav de brunede kartofler. Skru ned på lav varme når de er færdige, så kan de næsten passe sig selv. 
  • Varm rødkålen op. Når den har været varmet godt op, så skru ned på lav varme.  
  • Tilbered saucen eller varm den op. Husk at smage den til. 
  • Kog og pil de hvide aspargeskartofler.

Lige inden servering

  • Pensl andeskindet med lidt andefedt og varm stykkerne igennem i ovnen (er anden stegt i går skal den have ca. 20 minutter). Den skal blot lige være gennemvarm. Afslut eventuelt med grill til skindet er sprødt.
  • Hæld kogende vand i sovsekanden, så den er varm, når du hælder sovs i den.
  • Skær flæskestegen ud.
  • Anret på fade, i skåle og sovsekande – og server.

Gaven til maven

I denne dejlige juletid forærer vi gaver, holder julesammenkomster og går til julefrokoster. De fleste af os sætter pris på at have en lille ting

Læs mere »
0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop