Mængde og andens størrelse
Køb en stor and – så får du mest for pengene. Skroget på en udvokset and er samme størrelse, uanset om anden er stor eller lille. Der er derfor mere kød på en stor and. Beregn en and på cirka 3,4 kg til 4 personer.
Optøning
Den frosne and skal optøs i køleskabet. Både fordi det minimerer risikoen for bakterieudvikling, men også fordi safttabet bliver mindre ved langsom optøning. Optøning tager to-tre dage i køleskabet.
Start med høj temperatur
Det meste af fedtet sidder under skindet, mens kødet er meget magert. Derfor er det en god idé at starte tilberedningen med høj temperatur og så skrue ned efter ca. 10-20 minutter. På den måde karamelliserer fedtet og trænger ned i kødet.
Langtidsstegning
Jo mere nænsomt, du kan tilberede din and, des bedre. Stegning ved lav temperatur i lang tid giver altid mere saftigt kød. Når du langtidssteger, får du derfor en saftigere and. Læg anden med brystet ned ad i begyndelsen af tilberedningstiden, så løber saften ned i bryststykkerne..
Det sprøde skind
Afslut tilberedningen med at sætte fuld temperatur på ovnen i ca. 10 minutter eller til skindet er sprødt, gyldent og lækkert. Steges anden dagen før, skal efterbruningen først finde sted i forbindelse med opvarmningen.
Er kødet mørt
Når du skal vurdere, om anden er helt mør, kan du tage fat ved låret og vride det lidt.
Løsner det sig uden modstand, er anden færdig – og klar til at blive indtaget ved juleborde
Gem andefedtet
Gem andefedtet til at smørre anden ind i, hvis den steges dagen før. Eller brug andefedtet til at stege i, og lav lækre brasede kartofler eller pomfritter i andefedt.
Tilberedning dagen før
Hvis anden steges dagen før, steges den helt færdig (uden efterbruningen), køles ned og parteres. På den måde er stykkerne serveringsklar. Fonden/fedtet gemmes i køleskabet sammen med andestykkerne. Inden opvarmningen smøres de på skindsiden med fedtet, og herefter er de klar til at blive varmet i ovnen ved 180°C varmluft i ca. 20 minutter. De skal kun lige gennemvarmes. Sæt evt. grill på til sidst så skindet bliver lækkert sprødt. Men hold øje med ovnen hele tiden.