Henkogning

– metoden der giver langtidsholdbar mad

Henkogning er en konserveringsmetode, hvor grøntsager, frugt eller kød opvarmes i lukkede glas, dåser eller flasker til 80-100 grader i en passende periode, afhængigt af hvad der skal konserveres. Denne opvarmning dræber mikroorganismer. Når beholderne derefter afkøles, skabes et undertryk, der hermetisk forsegler dem, hvilket forhindrer nye mikroorganismer i at udvikle sig.

I husholdninger bruges glas med løse låg, hvor der placeres en bred gummiring mellem låg og glas, som lukkes med en metalbøjle. Til kogning findes der særlige kedler med termometer, eller glassene kan opvarmes i ovnen.

Metoden blev opfundet af den franske kok Appert i begyndelsen af 1800-tallet. Napoleon udskrev en konkurrence om at finde en måde at gøre kød langtidsholdbart på, så soldaterne kunne få forsyninger ved fronten og dermed have energi til at bekæmpe englænderne.

Napoleon havde næsten tabt slaget ved Marengo, fordi de franske soldater manglede mad. Appert opdagede, at kogning af kød i store glasbeholdere, som champagneflasker, kunne gøre det langtidsholdbart. Kødet skulle opvarmes i flaskerne og derefter forsegles. Appert kendte dog ikke til årsagen til den forlængede holdbarhed, da man på dette tidspunkt endnu ikke vidste noget om bakterier.

I slutningen af 1800-tallet kom metoden også til Danmark, hvor husmødrene hurtigt tog den til sig. Den blev især populær i husholdninger, der var selvforsynende.

Hold aspargesen i hånden og skræl den med en tyndskræller fra hovedet og nedad – hovedet skal ikke skrælles. Drej

Jo længere tid du rører farsen, desto fastere bliver den. En godt rørt fars binder ingredienserne bedre sammen, hvilket resulterer

Pas på med at stege svinekød for længe. Kødet bliver hurtigt tørt og kedeligt, så det er vigtigt at overholde

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop