Skovkyllingen

Lidt uden for Silkeborg, tæt på Them ligger den ene lækre mark efter den anden. På nogle af disse marker kan du lige nu se fritgående fjerkræ. De hygger sig, og lever et liv på første klasse.

Lone Hedegaard inviterer inden for på Gothenborg, hvor det gode dyreliv er i fokus. Hun og manden Lars har haft gården i 30 år, og i 25 år har de solgt økologiske frilandskyllinger til kræsne forbrugere. Det hele startede med en lille produktion til familien selv, men ret hurtigt blev ideologien om det gode kød udbredt, og fra at have omsat omkring 2000 kyllinger om året, så er produktionen nu oppe på næsten 25.000 kyllinger. Lone kan sagtens forstå, at efterspørgslen er stigende – og de hvert år har haft fremgang. Dengang Gothenborg startede deres stalddørssalg manglede der et kvalitetsprodukt. En gang var kyllingen en søndagsmenu værdig, men i mange år handlede det desværre for meget om prisen og masseproduktion, og derfor blev kyllingerne derefter. Lone fortæller, at her hos Gothenborg produceres der med det gode kød og den gode smag for øje. Her kan forbrugerne igen få en kylling, der lever op til søndagsmiddagens standard. Her vokser kyllingerne op i deres rette element og efter deres egen vækstskala. Filosofien er, at dyr skal opdrættes ude i naturen, hvor de hører til. Desuden skal mad laves fra bunden, så vi ved, hvad der kommer i. 

Det er sund fornuft – og god smag. Dette års produktion er netop startet. Fra marts til oktober producerer Lone og Lars økologisk fjerkræ. I vinterperioden er det for koldt – og markerne er heller ikke egnede til dyrene i den periode. I marts måned ankommer de første bitte små kyllinger. De er klækket hos en producent i nærheden, og faktisk lige umiddelbart efter klækningen, transporteres de til Gothenborg. Her bor de små kyllinger i mindre mobile huse ude på markerne. Husene fungerer som en slags rugemor, men allerede efter en uges tid er de nuttede kyllinger klar til at komme uden for. Først under lidt beskyttede forhold for som Lone forklarer, så er rovfuglene den største trussel
i det frie liv.    

Entusiastisk forklarer Lone, at frilandskyllinger er produceret med god dyrevelfærd. Her er der tale om en økologisk produktion, men det er ikke en nødvendighed. Frilandskyllingen har en naturlig vækst – det vil sige, at den vokser langsomt og naturligt, således at dens ben er stærke nok til at bære den, så den kan bevæge sig og gå normalt.
Med andre ord så kan hele kroppen følge med væksten.

Der er selvfølgelig forskel på kyllingeracerne. Mens de konventionelle kyllingeracer vokser hurtigt, må racerne, der lever i længere tid ikke vokse for hurtigt. Derfor bruges der langsomt voksende racer til kyllinger med et længere liv. Kyllinger, der vokser langsommere end den udbredte hurtigt voksende kylling, er sundere og mere aktive. Det giver bedre kød, mere og bedre smag og ikke mindst en fastere struktur i kød på grund af flere muskler. I forhold til en konventionel kylling bliver frilandskyllinger slagtet noget senere. Lone fortæller, at en konventionel kylling bliver slagtet, når den er omkring
en måned. 

Hvis der er tale om en økologisk kylling, så er den knap to måneder, mens de glade skovkyllinger fra Gothenborg først bliver slagtet efter næsten tre måneder. Især den sidste måned gør noget rigtig godt for kødets kvalitet og den gode smag. Kødet modnes på kyllingerne, og smagen bliver exceptionel. De sorte skovkyllinger er af en ganske særlig race, som Lone og Lars selv har udvalgt blandt mange forskellige kød-kyllinger. Princippet var og er at opdrætte alt fjerkræ så tæt på det naturlige element som muligt. Lone forklarer, at ønsket var at finde en kylling, som vokser langsomt, og som er god til at bevæge sig og selv finde føde i jorden. Hos Lone og Lars bestemmer kyllingerne selv, hvor de vil være, og hvornår de vil være der. Husene er åbne hele tiden – og her kan dyrene supplere de naturlige gevækster som græs og kløver med foder fra fodertruget. Lone kalder selv skovkyllingen for en enestående fugl. Den søger ind i skovbrynet, hvor den pikker i jorden efter regnorme eller frøkapsler. Den kan helt selv vælge, hvilken føde den vil have.

Glade kyllinger bliver til fantastisk lækker mad, og vi er slet ikke i tvivl om, at Lones hjerte banker for den gode smag – og for det gode dyreliv. 

Skovkyllingen er naturligvis større end den konventionelle kylling – den kommer op omkring 2,2 kilo slagtet vægt. Derfor er der også til mange personer i én kylling. Tilberedningen skal foregå en smule anderledes, idet strukturen på kødet også er forskellig. Lone afslører, at udskæringerne med ben bliver fabelagtige, når de tilberedes i ovnen ved lavere varme og i længere tid med fond eller bouillon i fadet. Det skal være mørt, saftigt og med sprødt skind. En himmerigsmundfuld. Smagen af det virkelig gode kød giver en god smag i munden.

Læg vejen omkring Gothenborg og se de fantastiske vilkår, dyrene har her. Måske er du heldig ”at snakke med” kalkunerne. De er til stor morskab for mange med deres sjove repliklyde. Nogen vil sikkert synes, at de og de andre fugle larmer, men herude hvor dyrene udlever deres naturlige adfærd, må det vel betragtes som velfærdslyde.    

Udover skovkyllinger opdrætter Gothenborg også økologiske ænder, gæs og kalkuner. Faktisk var Gothenborg de første i Danmark med fritgående økologiske ænder. Ligesom skovkyllingen er det en succes, og kunderne elsker dem.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop