Mortens aften – traditions tro

Traditionen tro
Andesteg, kartofler, sovs og rødkål. Det er sandsynligvis de associationer, mange af os får, når nogen siger ”Mortensaften”. En tradition som mange familier skal fejre den 10. november. Din mad med mere slagter har forberedt alt det, der hører sig til – så det kan blive en rigtig hyggelig Mortensaften. Anden er stegt, rødkålen er hjemmelavet, de pillede aspargeskartofler skal blot varmes, de sukkerbrunede kartofler er klar til den varme pande, og saucen er naturligvis den bedste af sin slags. Vi har forberedt alt det bedste til dig – det bliver ikke nemmere.

Derfor fejrer vi Mortensaften
Andestegen var egentlig oprindelig en gåsesteg. Og Morten hed i virkeligheden Martin. Morten er nemlig en gammel fordanskning af navnet Martin.

Martin var biskop i den franske by Tours og hans katolske helgendag er den 11. november. Aftenen inden kaldes derfor Mortensaften. Andestegen var egentlig oprindelig en gåsesteg. Og Morten hed i virkeligheden Martin. Morten er nemlig en gammel fordanskning af navnet Martin. Martin var biskop i den franske by Tours og hans katolske helgendag er den 11. november. Aftenen inden kaldes derfor Mortensaften.

Der findes flere legender om Martin. Den mest berømte er den, som også forbinder ham med den Mortens aften, som vi kender i dag. Martin var ikke interesseret i forfremmelse, så da der skulle vælges en ny biskop i byen Tours, og alle pegede på den vellidte Martin, gjorde han, hvad han kunne for at undgå det. Da de kom for at indsætte ham som biskop, gemte han sig derfor i en gåsesti.

Men gæssene begyndte at skræppe og larme, og han blev opdaget og trukket ud af sit gemmested. Martin blev mod sin vilje tvunget til bispesædet, og for at få hævn over de dyr, der havde afsløret hans gemmested, beordrede han hver familie til en gang om året at slagte og spise en gås.

Hvorfor spiser vi andesteg Mortensaften?
Så Mortensaften spiser vi altså and, fordi en flok gæs afslørede Martins gemmested. Ikke helt logisk, men gåsen er blevet skiftet ud med anden på grund af prisen. Da traditionen kom til Danmark, havde kun de færreste råd til en gås, og den billigere and måtte lide for gåsens synder.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop