Antal personer

Tid

4

Ingredienser

Köttbullar

Hakket kalv og flæsk
600 g
Rasp
4 spsk.
Mælk
1,5 dl
Æg
1 stk.
Stort løg
1 stk.
Salt
1 tsk.
Friskkværnet peber
Smør
50 g

Mos

Skrællede melede kartofler
1 kg
Mælk
3 dl
Smør
30 g
Groft salt
1,5 tsk.

Sovs

Smør
20 g
Hvedemel
2 spsk.
Fløde
2,5 dl
Sojasauce
1 spsk.
Kraftig oksefond
½ spsk.
Worcestershire sauce
½ spsk.
Flydende honning
1 tsk.
Tørret timian
1 tsk.
Tyttebærgelé
1 tsk.
Friskkværnet peber
Salt

Svenske köttbullar

Köttbullar:

Kom rasp og mælk i en skål og lad det trække i ca. 5 minutter. Rør den udblødte rasp sammen med det hakkede kød, æg, fintrevet løg, salt og peber. Rør farsen godt igennem og form den til ca. 40 kødboller på størrelse med valnødder.

Lad smørret blive gyldent i en stor pande og steg kødbollerne ved kraftig varme i ca. 6 minutter. Ryst panden af og til så kødbollerne bliver så runde som muligt. Tag kødbollerne op og hold dem varme.

Mos:

Skær kartoflerne i stykker og kog dem ved svag varme og under låg i ca. 20 minutter eller til de er godt møre. Hæld vandet fra (gem 2 dl) og damp kartoflerne. Smelt smørret ved lav varme og bland med mælken – det skal kun være lunt. Mos kartoflerne groft og tilsæt mælk. Varm kartoffelmosen igennem under omrøring og smag til med salt.

Sovs:

Kom smørret i panden og lad det bruse op ved jævn varme. Tilsæt melet og bag det sammen med smørret, så melsmagen forsvinder. Kom 1 dl kogevand fra kartoflerne på panden og rør til der ingen klumper er tilbage. Tilsæt fløde og resten af ingredienserne. Lad sovsen koge ved svag varme i ca. 5 minutter. Kom tyttebærgelé i saucen. Smag til med salt og peber. Konsistensen på saucen kan justeres med mere kogevand. Tilsæt kødbollerne.

Anret retten med kartoffelmos, flødesauce med kødboller, tyttebærsyltetøj og eventuelt syltede agurker.

Denne ret er selvfølgelig inspireret af den svenske ret “Köttbullar med potatispure, lingonsylt och pressgurka”. En typisk svensk ret, som de fleste nok også kender fra IKEA’s restauranter, hvor den er på menuen.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop