Smørrebrød

– en del af dansk kulturhistorie

Intet er så traditionelt og dansk som smørrebrød – og hvis man bare venter længe nok, så bliver det moderne igen.

Det er bestemt tilfældet for det danske smørrebrød, der i den grad har fået revanche i det sidste årti. På de smarte steder i København blomstrer smørrebrødsrestauranterne.
Et stykke højtbelagt smørrebrød kan næsten betegnes som en dansk nationalret – og fik da også en flot andenplads i 2014 som danskernes bud på en nationalret.
Smørrebrødet har sin oprindelse i starten af 1800-tallet, hvor aftensmåltidet oftest bestod af brød og koldt pålæg.
Det højtbelagte smørrebrød blev opfundet i 1880’erne, hvor små smørrebrødsrestauranter dukkede op i København.
Det ældste kendte menukort med smørrebrød er fra den fornemme og store restaurant Nimb i Tivoli fra 1883.

Det højtbelagte smørrebrød blev populært som selskabsmad, og som noget af det første fra det danske køkken er smørrebrød blevet kendt uden for landets grænser – det
var restauratør Oskar Davidsen, som åbnede smørrebrødsforretningen i Store Kongensgade i København, der for alvor gjorde denne danske stolthed verdenskendt.
Smørrebrød er en del af dansk kulturhistorie og de elskede madder har også været at finde på frimærker.
Således udgav Post Danmark i 2014 en serie på fire frimærker med temaet højtbelagt smørrebrød.
Hvilket stykke er så det mest klassiske? Ja vi har sikkert alle hver vores favoritter, og med den fornyede interesse for det danske smørrebrød fulgte også nytænkninger af de mere traditionelle udgaver. Dog må vi stadig tilstå at klassikere som dyrlægens natmad, roastbeef og flæskesteg stadig holder den dag i dag.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop