Smørrebrød med det gode pålæg

Hvornår har du sidst fået et stykke hjemmelavet smørrebrød med oksebryst og peberrodssalat eller et stykke med dyrlægens natmad? Tænderne løber næsten i vand ved tanken. Smørrebrød er mere end blot de flade håndmadder i madpakken. Det kan sagtens gøres til et festmåltid, og med pålægget fra slagteren så er du godt på vej til en overdådig frokost eller en hyggelig aften. Du kan selvfølgelig også bestille færdigsmurt smørrebrød hos din Mesterslagter. 

Smørrebrød findes i et utal af forskellige variationer og med et væld af forskelligt pålæg. På rugbrød, lyst brød, med varmt pålæg og koldt pålæg – der er med stor sandsynlighed også et stykke, der passer til din smag. Det afgørende er faktisk bare, at brød og pålæg er af ypperste kvalitet.

Intet er så traditionelt og dansk som smørrebrød – og man kan vel næsten dristes til at sige, at et stykke højtbelagt smørrebrød næsten må betegnes som en dansk nationalret. Smørrebrødet fik i hvert fald en flot andenplads i 2014 som danskernes bud på en nationalret.

Smørrebrødet har sin oprindelse i starten af 1800-tallet, hvor aftensmåltidet oftest bestod af brød og koldt pålæg. Det højtbelagte smørrebrød kom til i 1880’erne, hvor små smørrebrødsrestauranter dukkede op i København, og som noget af det første fra det danske køkken blev smørrebrød kendt uden for landets grænser. Det var restauratør Oskar Davidsen med smørrebrødsforretningen i Store Kongensgade i København, der for alvor gjorde denne danske stolthed verdenskendt. 

Smørrebrød er en del af dansk kulturhistorie, og de elskede madder har også været at finde på frimærker. Således udgav Post Danmark i 2014 en serie på fire frimærker med temaet højtbelagt smørrebrød. 

Hvilket stykke er så det mest klassiske? Ja vi har sikkert alle hver vores favoritter – dog må vi stadig tilstå at klassikere som dyrlægens natmad, roastbeef og flæskesteg stadig holder den dag i dag.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop