Alverdens krydderier

Krydderier giver vores mad en vidunderlig duft, farve og ikke mindst en dejlig smag. Krydderier er derfor uundværlige i ethvert køkken, og selv små mængder har afgørende betydning for det kulinariske resultat.

Under vores besøg og snak med Ole Bagger fortalte han, at tilbage i 1960’erne blev der kun anvendt ganske få krydderier i de danske køkkener. I de fleste husholdninger var krydderisamlingen begrænset til peber og kanel og måske laurbærblade og karry. Det var de krydderier, man kendte til, og de var grundstenen i de danske retter. I forbindelse med danskernes stigende rejselyst og deraf inspiration til udenlandske retter på middagsbordet kom der andre krydderier på hjemmets krydderihylde. I dag er variationen derfor meget større, og det hænger naturligt sammen med vores lyst til at prøve mad fra andre kulturer.

Krydderier er uundværlige i næsten alle folkeslags køkkener, og de bruges flittigt for at tilføje aromaer, smagsdybde og kompleksitet til maden. Mad er noget af det bedste, der findes – og især når den er tilberedt med kærlighed. 

Det er spændende at udforske forskellige smagsnuancer, og der er ingen tvivl om, at de rette krydderier kan føre din middagsret til næste niveau. Når du begynder at have styr på de forskellige krydderier, og hvordan de kan bruges, så kan der trylles nogle helt fantastiske retter frem i køkkenet.

Krydderier høstes fra en lang række planter – tørrede frø, bark, frugter eller stængler. Altså plantedele af træer, rødder og planter, der har en speciel smag. Fælles for krydderier er, at de altid er tørrede. De kan bruges enkeltvis eller blandede, som eksempelvis karry. Når krydderierne er tørret, kan de knuses, så de købes stødt. Men mange kan også købes som hele frø eller kapsler, hvor de så inden brug skal stødes i en morter. 

Husk at krydderier skal ristes på en varm pande for at få alle nuancer og deres fulde smagspotentiale frem. Det gælder både de krydderier, der kommer med fra starten af tilberedningen – men også dem der bliver tilført senere i processen.

Gurkemeje

Krydderiet, der er kendt for sin karakteristiske gylden-gule farve, stammer egentlig fra en lillebitte rod.

Læs mere »
0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop