Julefrokost traditionen 

Selv om julens vigtigste måltid er selve julemiddagen juleaften, så er julefrokosterne også blevet en væsentlig del af julens traditioner – i hele december og i juledagene. 

Julefrokosten er en af julens allermest elskede traditioner – både på arbejdspladser og i familierne. For mange er julefrokosten en af årets store og ofte længe ventede festlige begivenhed. Den er ligesom med så meget andet, der har med jul at gøre, oftest forbundet med en lang række traditioner, og så giver den anledning til at samles i et festligt lag uden for hverdagens rammer. 

Her er der tid til at hygge med venner, familie og kolleger i uformelle omgivelser, hvor den gode og traditionsbundne mad er i centrum. Vi har alle vores forestillinger om hvilke retter, der hører sig til – og falder snakken på jule-frokosten, så dukker der indre billeder op af sprød ribbensteg, stegte sild, lun leverpostej og hjemmelavet rullepølse. 

De festlige julefrokoster tog allerede sin begyndelse under 2. verdenskrig og lige efter krigen. Konceptet har dog udviklet sig en del. Det startede med et glas portvin og et stykke kransekage på direktørens kontor – her kunne alle ønske hinanden en glædelig jul, inden man gik hver til sit for at fejre juleaften. Siden hen blev det mere festligt, og rundt om på virksomheder holdes der fast i traditionerne om at medarbejderne hvert år mødes til en julefrokost, hvor der serveres der en stor julemenu med tilhørende øl og snaps. Alt sammen i et mere uhøjtideligt og festligt lag – en god og hyggelig tradition. 

Rundt om i familierne har man helt sikkert også nogle traditioner i forbindelse med årets julefrokost. Måske går det på skift, hvor festlighederne skal holdes – måske skiftes man til at medbringe mad eller også er man heldig at blive inviteret til en julefrokost, hvor tante Oda har forberedt i flere dage, og bordet bugner af alverdens hjemmelavede lækkerier. 

Julefrokosten er, ligesom julen, indbegrebet af tradition. Glæden ved at samles om det store danske julefrokostbord er stor. Menuen er stor set den samme til de forskellige julefrokoster, for hvor du resten af året kan imponere middagsgæster med din opfindsomhed, så er det noget andet til den traditionelle julefrokost. Her forventes det, at tingene smager, som de plejer. 

Silden er en af de faste indslag – enten som den traditionelle marineret sild med karrysalat, den stegte sild eller som en af de mange nye opskrifter på sild der er kommet til gennem tiden. Og til silden hører selvfølgelig julesnapsen, hvad enten man kan lide snaps eller ej. Af andre faste elementer kan også nævnes den lune leverpostej, ribben-stegen, medisterpølsen og ja man kunne blive ved. 

På de følgende sider finder du inspiration til de retter, der forener tradition og fornyelse. Der er de retter, som plejer at stå på bordet til en julefrokost – og så er der sikkert også lidt nyt. Det varierer dog fra egn til egn, hvilke traditionelle retter, der bare skal være på bordet, før det er en rigtig julefrokost. Men lad dig inspirere og tilpas gerne opskrifterne, så de passer lige til din families smag. 

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop