Det italienske køkken

Italienerne er kendte for deres store madglæde – og det italienske køkken er elsket og populært verden over på grund af de velsmagende retter af få, enkle og friske kvalitetsråvarer. Maden er en utroligt stor og vigtig del af den italienske kultur, og italienerne går op i madlavningen med liv og sjæl.

Alle, der har været på ferie eller på rejse i Italien, og dermed har stiftet bekendtskab med det italienske køkken, bliver forelsket i denne madlavning. I det italienske køkken bruges der masser af friske råvarer, der nænsomt tilberedes for at få en kraftig og god aroma frem. Det er således ingredienserne samt krydderierne, der er essensen af italiensk mad. På magisk vis fremtrylles fantastiske smage – og det er netop disse smage, der har gjort det italienske køkken verdenskendt. Det handler om perfekt modnede frugter direkte fra træerne, friske grøntsager i sæson, frisk fisk fra havet, kød fra dyr der er opdrættet og dernæst slagtet og udskåret med den allerstørste dygtighed, oste fremstillet af gode råvarer og efter godt håndværk samt vin lavet på lokale druer.
Det lyder jo romantisk og næsten for godt til at være sandt. Men sådan bør alle råvarer fremstilles – sådan bør vores mad være.
Det hele er ganske enkelt og går op i en gastronomisk helhed.

Det italienske køkken er ikke blot ét køkken – men består af flere forskellige områder. Italien er inddelt i tyve regioner, og de kan tilsammen byde på et enestående festmåltid. Principperne for madlavning er de samme, men hver for sig er regionerne meget forskellige, idet hver region har sine egne versioner af de typiske italienske retter samt hver deres madtraditioner og specialiteter.
Altid afstemt efter regionens råvarer.
Madkulturen i Nord- og Syditalien er
ekstremt forskellige. Maden fra det sydlige Italien er lettere og nok det, vi bedst kender som italiensk mad. Her er pasta og pizza mere almindeligt end i det nordlige Italien, hvor de mere kødrige retter, gnocchi og ris ofte dominerer et lidt tungere køkken. Smagen af olivenolie og solrige grøntsager er også mere klassisk for retterne i syd end i områderne
længere mod nord. 

I al sin enkelthed består den italienske madlavning af nogle få grundlinjer – det drejer sig om, at man skal kunne smage ingredienserne, uden at retten bliver overdynget med unødvendige råvarer, som overdøver hinanden i smagsoplevelserne. Devisen er få ingredienser, der passer sammen smagsmæssigt. Italienerne har en noget anderledes spisetradition, end vi danskere har. I Italien spiser man ofte mange retter og gerne over
længere tid. De enkelte retter er også anderledes skruet sammen end vores traditionelle middagsretter – i Italien spiser man enkelt, hvilket vil sige noget kød, skaldyr eller fisk alene på tallerkenen eller med en eller to garniture som serveres ved siden af.
Altså ikke en tallerken bestående af mange elementer som eksempelvis vores flæskesteg med brune og hvide kartofler, sovs og rødkål. 

Det italienske køkken er et madeventyr og en spiseoplevelse, som man ikke bør gå glip af. Der findes mange lækre og traditionelle retter – også langt flere end de allermest almindeligt kendte klassikere. På de næste sider giver vi dig inspiration til middagsretter, hvor du vil drømme dig til Italien.
Hav en portion tålmodighed når du giver dig i kast med de Italienske specialiteter.
Det kræver nemlig lidt øvelse at få retterne til at smage af det rigtige italienske køkken.
Men med de gode råvarer og den rette
indstilling kommer du langt. 

Lav en frisk og lækker drink som aperitivo – selvom sommeren er ved at gå på hæld, så kan man vel stadig godt forsvare at drikke den italienske Aperol Spritz inden middagen eller under madlavningen. Og afslut så måltidet med en hjemmelavet tiramisu – den nok mest kendte italienske dessert. En form for lagkage med ladyfingers, mascarpone, espresso og kakao. Italienerne ville efter middagen drikke en kop espresso. Ikke sammen med desserten men bagefter. Det skulle efter sigende sætte gang i forbrændingen.  

Buon appetito.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop