Hold jul uden stress

Skal juleaften holdes hos jer? Måske er du allerede nu ved at få dårlige nerver over de mange opgaver, der følger med sådan et værtskab? Er du bekymret for, om du over hovedet kan finde ud af at tilberede julemiddagen – måske har du endda en tung arv at løfte i forhold til familiens hidtidige juletraditioner?

Der er helt sikkert store forventninger til middagen juleaften, men fat mod – der er hjælp at hente. Du kan sagtens få tilberedt en perfekt julemiddag – og er den ikke helt, som den plejer, så er det jo selvfølgelig fordi, du har sat dit eget præg på menuen.

Forberedelse og planlægning er kodeordet. Ikke kun omkring middagen juleaften – men vel sagtens hele december måned. Skriv lister og begynd i god tid. Listerne skal erstatte alle de ting, du forsøger at huske i hovedet – og sikkert glemmer igen og igen. Find opskrifter frem og planlæg indkøbene.

Gå ikke på kompromis med råvarerne til julens festlige måltider. Med gode råvarer er du tættere på det gode slutresultat. Små tips og tricks samt hjælp fra fagmanden, og du er på rette vej. Del madlavningen op over nogle dage, og pludseligt bliver det nemmere og mere overskueligt. Husk at det ikke behøver være sværere, end det er. Desuden er der god hjælp at hente hos din Mesterslagter – her kan du bestille en stegt juleand (der er skåret ud) med andesauce, flæskestegen og alt det gode pålæg til familiens julefrokoster. På den måde ved du, at andestegen er perfekt og det samme med saucen. Begge dele skal blot varmes inden servering, og du får selvfølgelig vejledning til dette af din slagter. Det er nok især anden og saucen, der kan give mest sved på panden i forhold til at være nybegynder. Sørg for at bestille i god tid – og julemiddagen synes pludselig ikke helt så uoverskuelig.

Sværhedsgraden i julemiddagen stiger netop fordi, det hele skal være varmt og serveres på én gang – og der er rigtig mange elementer at holde styr på. Men faktisk er der meget, der kan forberedes dagen før, og endda tidligere end det.

Anden er nok middagens vigtigste ingrediens. Hvis du steger din and efter din slagters stegetider, så får du en perfekt stegt and. Om du steger den på selve dagen eller dagen før, er ikke afgørende for det gode resultat. Duften af and og dermed duften af jul kan være afgørende for, om du vælger den ene eller anden dag. Men der er mange fordele ved at stege anden dagen før – for det første opleves det selvfølgelig mindre hektisk, at anden er stegt på forhånd og skåret ud samt at saucen er lavet, når de øvrige elementer skal færdiggøres lige inden servering. På den måde slipper du nemlig for at stå med en brandvarm and, der skal parteres samt fond og fedt, der er ud over det hele. Der er mere ro på. Desuden bliver der bedre plads til flæskestegen i ovnen. Brug et stegetermometer når du steger flæskestegen. Spørg din slagter til cirka stegetid så du kan have det med i planlægningen. Husk at stegen skal hvile utildækket på et skærebræt i 15-20 minutter inden udskæring.

Lav dine syltevarer i løbet af december måned, kog rødkålen et par dage i forvejen – den bliver kun bedre af at trække. På den måde skal den blot varmes – og når den først er varmet godt igennem, kan den næsten passe sig selv på komfuret, mens det øvrige tilbehør gøres klar. Du skal blot huske at røre til bunds ind imellem, så den ikke sætter sig fast. De hvide kartofler kan skrælles i god tid og lægges i vand. Er det aspargeskartofler, kan de sagtens koges tidligere på dagen og pilles. På den måde skal de blot opvarmes kort i kogende vand inden servering. Almindelige hvide kartofler koges lige inden middagen, til de er næsten kogte. Når du prikker med en spids kniv, skal der være lidt modstand. Hæld vandet fra og hæld dem i serveringsskålen. Dæk dem med et viskestykke og de kan sagtens stå her 20-25 minutter, hvor de holder sig varme.

Kartoflerne til de brunede kartofler er kogt og pillet tidligere på dagen eller dagen før. Når sukkeret er klar, hældes de på panden, og når de har fået god varme i 5 minutter under omrøring, skrues der ned til lav varme. Herefter skal der ikke røres mere i dem. Nu kan de stå en halv times tid, og de bliver blot bedre. Dagen før snittes det grønne til den rå rødkåls- eller grønkålssalat, så alle ingredienser blot skal vendes sammen. Husk også at risengrøden kan koges i god tid.

Når julemiddagen er klar til servering, så lader du alle blus stå ved helt svag varme – sovs, brunede kartofler og rødkål står og holder sig varm til anden omgang. Du klarede det!

Med god forberedelse – og lidt hjælp ude fra – kan du forhåbentlig slappe af, nyde aftenen og sørge for at der også er god tid til hygge med familien. Husk at julen er hjerternes fest, og det er det vigtigste.

Gaven til maven

I denne dejlige juletid forærer vi gaver, holder julesammenkomster og går til julefrokoster. De fleste af os sætter pris på at have en lille ting

Læs mere »
0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop