Jul med Thomas Alcayaga

We Meat har mødt Thomas Alcayaga til en snak om julen og de traditioner, der er forbundet med højtiden. 

Thomas Alcayaga er nok mest kendt for sin madblog Madetmere, som han startede tilbage i 2012. Siden 2014 har det været hans levevej – og han kategoriserer sig selv som en gastronomisk schweizerkniv, der dækker alle facetter i gastronomiens verden. Entusiasmen lyser da også langt væk – ingen tvivl om at Thomas er glad for at beskæftige sig med det, han gør. Og han håber at kunne sprede denne glæde videre til brugerne af bloggen, så de kan finde madglæden i eget køkken. Thomas’ vision med bloggen er nemlig ikke at vise, hvor dygtig han er, men tværtimod vil han gerne inspirere folk til at finde ud af, hvor gode de selv kan være. Inspirere danskerne til at gå i køkkenet og fremtrylle lækker mad. Det behøver ikke være på et højtravende plan – det vigtigste er faktisk at der kommer noget lækkert mad ud af anstrengelserne. Om det så er hverdagsmad af ganske få ingredienser eller det mere sofistikerede til weekend og fest, det er ikke så vigtigt. Ud over stepperne og ind i køkkenet. 

Når Thomas udvikler nye opskrifter, så er det med mor i tankerne. Forstået på den måde at de enkelte retter skal kunne tilberedes af de fleste og med de mest almindelige råvarer. Helst ikke for meget af alt det, som ikke er tilgængeligt i et almindeligt køkken. Og heller ikke for mange avancerede teknikker. 

Thomas kan godt lide det simple, og han er ikke længere så perfektionistisk i sammensætningen af råvarer som han var en gang. Men kvaliteten spiller en stor rolle, og her er Thomas’ motto helt klart: køb mindre men bedre – især hvis det er prisen, der er udfaldsgivende for valget af råvarer. 

Omkring julen og julens mad er Thomas ikke i tvivl – alt skal være som det plejer. Og også her er ideologien at kvaliteten skal komme før kvantiteten. Julen fortjener ganske enkelt det bedste af det bedste. 

I det københavnske hjem skal der andesteg og flæskesteg på bordet. Og Thomas indrømmer gerne, at hans valg af råvarer har ændret sig i takt med at kendskabet til mad og dens til-beredning er blevet større og større. I dag køber han den bedste and og den lækreste flæskesteg, han bruger pillede kartofler til de brunede kartofler, hvor han ellers er vokset op med brugen af glaskartofler. Han laver selv rødkålen med nogle af julens dejlige krydderier, og han gør det gerne i rigtig god tid og af en stor mængde rødkål, så der hele julen er hjemmelavet rødkål. 

I det hele taget har Thomas en opfordring til alle danskere, der stresser over julemiddagen. Begynd i god tid og tænk på at det faktisk ikke er meget anderledes end en middag, hvor der både skal koges kartofler, steges bøffer, laves sovs og ordnes en salat. Der er selvfølgelig det aspekt, at juleaften skal hele middagen være ekstra perfekt, men det kan den sagtens blive, hvis der begyndes i god tid. Rødkålen skal koges i midten af december, og kartoflerne til de brunede kartofler kan snildt klargøres dagen inden. Thomas er faktisk lidt ked af, at julemiddagen nogen steder bliver en stressfaktor, for det er bestemt ikke meningen, for det skulle gerne være en hyggelig dag, hvor anden spreder den dejligste duft fra ovnen og bringer de gode juleminder frem. 

Snakken falder på flæskestegen og Thomas fortæller med et smil på læben, at hans favorit nok er lidt mere utradi-tionel. Favoritten er nemlig en nakkekam med svær. Det er for Thomas den ultimative flæskesteg til jul. Den har en fantastisk smag, den bliver ikke tør, som en kamsteg kan have tendens til, og så er den ikke så fed som ribbenstegen. Den er perfekt. 

Thomas fortæller, at når juleaften fejres hos familien i Sønderjylland, så er der et ekstra tvist på julemenuen – her serveres nemlig gammeldags hvidkål. En dejlig smagsfyldt tradition. I det hele taget synes Thomas, at det er hyggeligt, at hver egn kan have sine egne madtraditioner. 

Thomas elsker julen – og hyggen omkring julen. Sammen med sin kone og deres to drenge på 2 og 5 år holder de af at fejre julen sammen med den nære familie. De prioriterer det familiære og det at have god tid sammen. Thomas ser frem til at alt omkring arbejde bliver sat på standby, og det kun er børnene og familien, det drejer sig om. Og så glæder han sig over, at de gode og hyggelige traditioner bliver givet videre til næste generation. For julen skal nu engang være, som den altid har været. 

Julefrokost

Når det kommer til de danske juletraditioner, er julefrokosten et uundgåeligt fænomen. Det er en begivenhed, der bliver holdt både sammen med venner, familie og

Læs mere »

Jul med traditioner

Flæskesteg, grisekød og and til jul er for mange en tradition på linje med juletræet, adventskransen og kalenderlyset. Men har det altid været sådan –

Læs mere »
0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop