Med lærlingen på job

Christian Egedal Olsen fra Holbæk er gourmetslagterlærling – og han er tilmed den bedste i landet. To år i træk har han stået øverste på podiet til DM i Skills

Vi møder Christian på en helt almindelig torsdag, hvor han møder kl. 8.30. Butikken skal være klar til at åbne kl. 10, så dagen starter med at anrette disk og kødvindue, så det ser lækkert og indbydende ud. Christian fortæller, at der selvfølgelig stadig er det ferske kød, men convenience og tilbehør til måltidet fylder mere og mere. Især op til weekenden fyldes butikken med tilbehør, som kunden kan snuppe med til deres bøffer, steg eller anden udskæring. 

Christian er 23 år, og inden han begyndte i lære som gourmetslagter, tog han en studentereksamen. Mens han gik på gymnasiet, var han ansat hos slagteren som opvasker og siden hen som arbejdsmand. Det vakte interessen for faget, og derfor besluttede han at starte i lære. Med et stort smil på læben fortæller han, at han ikke har fortrudt en eneste gang. Christian elsker sit job og alle de muligheder og udfordringer, han får hver eneste dag. 

Inden butikken slår døren op, er der fælles morgenmad, hvor der hygges og snakkes om dagens program og gøremål. Om formiddagen er Christian typisk at finde bag disken, hvor han
langer gode råd og stegevejledninger over disken sammen med alle lækkerierne. Samtidig sørger han for, at disken og butikken er flot og indbydende. Der må aldrig være tomt, for det er vigtigt, at kunden føler sig inspireret og har lyst til at købe de lækre varer med hjem.
Når middagsrykket er overstået og inden eftermiddagens opgaver, har Christian frokostpause.

Eftermiddagen går typisk med at gøre klar til den efterfølgende dag. I morgen er det fredag, og butikken er altid lidt mere lækker og indbydende op til weekenden. Sortimentet er lidt anderledes, da kunderne i højere grad går efter forkælelse til weekenden. Tirsdag, onsdag og torsdag er der mere hverdagsmad, hakket kød og pålæg på programmet, men i weekenden vil kunderne gerne have lidt ekstra godt. 

Christian går i gang med at fylde nogle svinemørbrader – og dernæst er det mignoner, der klargøres. Begge typer stege er nemme at håndtere for en forbruger, og sammen med butikkens spændende tilbehør kan det ikke gå galt. Engagementet lyser ud af Christian, mens han fortæller, at han rigtig godt kan lide den del af jobbet, der drejer sig om at ekspedere og vejlede kunderne. Hvad skal de vælge, og hvilket tilbehør kan han sælge med. Og så er det altid rart med feedback fra kunderne. Christian går meget op i madlavning – og det er netop derfor, at han fik interesse for gourmetslagteruddannelsen. Her går meget af en arbejdsdag med at forberede og lave maden og dernæst vejlede kunderne i køb og tilberedningen. 

Han er rigtig glad for, at han i sin tid startede som opvasker i butikken, for ellers er der jo risiko for, at han aldrig var havnet her. Det er lidt ærgerligt, synes han, at mange forbinder slagterfaget med stereotyper og samtidig tænker, at det hele er lidt råt og ulækkert. Der er så meget mere og meget andet i gourmetslagteruddannelsen. Det handler om mad, og der er dybde og kreativitet i faget – og man stopper aldrig med at lære som slagter. Hele tiden er der nye trends, og selv når Christian har fri, tænker han på mad. Han samler hele tiden ny og spændende inspiration, som han tager med tilbage til butikken. Christian fortæller, at hans mester næsten altid er med på at afprøve idéerne – og mange gange bliver det en succes, mens det andre gange ikke gør. Sådan er det – og det vigtigste er, at vi altid er nysgerrige. Det er præcis det, der gør slagterfaget så spændende og kreativt, forklarer Christian ivrigt. Vi vil gøre kunder glade – sprede madglæde, og lære forbrugerne at det ikke er så svært at lave god mad. Brug de gode råvarer, og spørg din fagmand til råds. 

En spændende dag i slagterlæringens tegn er ved at være slut. Butikken lukker kl. 17.30, og derefter skal Christian og kollegerne rydde op og gøre rent inden arbejdsdagen er slut. 

Et par uger efter vores besøg var Christian til svendeprøve. Kronen på værket blev sat med endnu en medalje.

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop