Vi møder Camilla og Jesper Panorama i restauranten på torvet i Silkeborg på en nogenlunde almindelig onsdag middag. Der er så godt som fuldt hus, og der er travlhed både i køkken og i restaurant. Alligevel bliver alle gæster selvfølgelig mødt med smil og godt humør. Her værnes der nemlig om de gode, gamle dyder – her skal være hyggeligt, god tid til maden og en afslappet atmosfære.
Rundt omkring ved bordene serveres der frokost – og langt de fleste har valgt den populære bøfsandwich. Her er en fantastisk stemning, og værtsparrets entusiasme smitter af på alle i restauranten.
Panorama og dermed også Jesper og Camilla er vel nok mest kendte for bøfsandwichen. To år i træk har restauranten vundet den fornemme pris – Danmarks Bedste Bøfsandwich. Vi er her for at tale om julen og parrets juletraditioner. Men vi kan selvfølgelig ikke lade være med at interessere os for den omtalte bøfsandwich. Mere om den senere.
Jesper og Camilla glæder sig hvert år til december måned – julen er for dem begge lig med en hyggelig periode, tid til familien og godt humør. I restauranten ser de hen mod en travl julemåned med julefrokoster og shoppende silkeborgensere på frokostpause. Privat glæder de sig til en hyggelig julemåned med børn og
børnebørn, hvor gode familietraditioner bliver givet videre til næste generation.
I en familie med fem voksne børn og tre børnebørn kan det være vanskeligt at samle familien – men Camilla vil gøre alt, hvad der står i hendes magt for at fastholde en helt særlig juletradition. Hvert år den første søndag i advent samles familien, og sammen besøger de Den Gamle By. Juleklædt og fuld at nostalgi. Det er hyggeligt og en god måde at starte julemåneden på. Camilla og Jesper elsker julen, og selvfølgelig skal der pyntes både i privaten og i restauranten. Gaver mangler naturligvis heller ikke – for Jesper elsker at give gaver, men som så mange andre mænd, så ønsker han sig ikke rigtig noget.
Når restauranten lukker efter frokosten den 22. december, så står den på julehygge hjemme hos Camilla og Jesper. Juleaften fejres nemlig hjemme, hvor børn, svigerbørn, børnebørn
og bedsteforældre inviteres inden for til en traditionel dansk jul. Alt skal være, som det plejer. Jesper står selv i køkkenet, og han glæder sig altid til at forkæle familien med en dejlig julemiddag. I år skal der dækkes til tolv personer, og derfor steger Jesper tre ænder. De bliver langtidsstegt, for sådan synes Jesper, at de
bliver allerbedst. Desuden skal der krogmodnet flæskesteg på bordet. Intet mindre – for i julen skal familien naturligvis have det bedste af det bedste. Tilbehøret er klassisk – lavet fra bunden. Til dessert serveres risalamande med kirsebærsauce og mandelgave – sådan som det hører sig til. Ingen tvivl om at Jesper og Camilla glæder sig til juleaften, hvor hyggen er i højsæde, og anden spreder den dejligste duft fra ovnen, og bringer de gode juleminder frem.
Juledagene står på endnu mere familiehygge og julefrokost med alle de klassiske retter, inden arbejdet og restauranten igen kalder fra den 27. december. Kort efter er det dog tid til en velfortjent ferie – restauranten holder ferielukket to uger i januar, og her rejser Camilla og Jesper på ferie.
Jesper slutter vores julesnak af med nogle gode juleråd til alle os danskere. Vælg de bedste råvarer – det får du det bedste resultat ud af. Lav maden fra bunden – men kun i en sådan grad, at du kan være med. Køb dig til det, du ikke selv kan nå. Men køb det af en god kvalitet.
Fra torvet i Silkeborg ønsker Camilla og Jesper alle læsere en rigtig glædelig jul.
En bøfsandwich er ikke bare en bøfsandwich
I april 2021 vandt Panorama ”Danmarks Bedste Bøfsandwich” – en titel der blev genvundet i januar 2022. Selvom det er en pris, der måske ikke ligefrem ligger i toppen over de mest kendte danske priser, så er det bestemt ikke gået ubemærket hen, at bøfsandwich-anmelderne fra De Brune Riddere to år i træk har kåret Panoramas udgave til at være landets bedste.
For Panorama er bøfsandwichen en succes uden ende. Jesper og Camilla er glædelig overraskede over den popularitet en bøfsandwich kan medføre. Der kommer gæster fra hele landet
og sågar fra udlandet – og de skal naturligvis smage den brune luksusoplevelse. Selvom der bliver tilberedt andet og mere end blot bøfsandwichen i køkkenet, så har Panorama siden kåringen serveret mere end 55.000 styk og dertil mere end 12.500 liter sovs. Den 24. september 2022 blev den populære frokostret (den figurerer nemlig ikke på aftenkortet) præsenteret i en fornyet udgave. Panorama går naturligvis efter for tredje gang at vinde den eftertragtede titel. Derfor skal der selvfølgelig ske en fornyelse, for som Jesper forklarer, så videreudvikles der hele tiden i køkkenet. Dels for at følge med tidens trend, men primært for hele tiden at give gæsterne den bedste spiseoplevelse. Her er den gode smag nemlig altafgørende.
I køkkenet tager det tid at videreudvikle på en bøfsandwich, der i forvejen er uovertruffen god. Der er mange elementer, der skal spille sammen – og Jesper forklarer, at det ikke altid er lige nemt,
at få tingene til at smage godt i de rigtige mængder.
Jesper Panorama er kendt fra TV2´s Go’ Morgen Danmark, hvor han efterhånden er blevet en eftertragtet frokostkok. Ikke alene har han præsenteret Panoramas bøfsandwich på live TV, men også andre frokostretter har fået sendetid. Jesper har tilberedt klassisk smørrebrød, stjerneskud samt forslag til påskefrokosten for seerne af Go’ Morgen Danmark. Det var da også for åben skærm, at Jesper tilbage i januar måned i TV-køkkenet fik besøg af De Brune Riddere – og således modtog sit andet trofæ. Den regerende mester genvandt trofæet.