De forskellige flæskestege

Ingen jul uden flæskesteg – og vi elsker at spise den både juleaften og til de mange julefrokoster. Den hører simpelt hen bare julen til. Kamsteg, nakkesteg eller ribbensteg – flæskestegen har mange navne. Og dog, for de enkelte udtryk dækker over forskellige udskæringer, og faktisk over forskellige anvendelsesmuligheder.

Kamsteg

Nakkesteg

Ribbensteg

Kamstegen er den mest traditionelle til julen – den skæres af svinekammen på grisen. Svinekammen har relativ lidt fedtmarmorering og er derfor mere mager i kødet. Nakkestegen skæres, som navnet antyder, fra nakken på grisen. Nakkestegen kan også skæres til nakkekoteletter eller som vi sikkert alle har prøvet, kan den også anvendes til pulled pork eller anden langtidsstegning. Nakken er typisk mere marmoreret end svinekammen. Ribbenstegen skæres af selve svinebrystet. Mange synes, at det er mere smag i ribbenstegen, hvilket hænger sammen med at der er mere fedtmarmorering. 

De forskellige udskæringer skal tilberedes forskelligt. Flæskesteg af svinekam må kun lige nå den rette temperatur, da den ellers kan ende med at blive tør og kedelig. Brug altid stegetermometer, når du steger din kamsteg. Nakkesteg og ribbensteg indeholder mere fedt og kan derfor sagtens tåle en tilberedning med højere centrumstemperatur. Det er rent faktisk en fordel, at stege disse to stege lidt længere end du måske ellers ville have gjort, da der på den måde smelter mere fedt fra.

Især ribbenstegen har været lidt udskældt for at være fed. Men hvis du prøver at langtidsstege din ribbensteg ved lavere temperatur i 3-4 timer afhængig af størrelse, så får du et helt andet resultat. Fedtet vil næsten være smeltet af, og tilbage står du med et mørt, saftigt og velsmagende stykke kød. Herefter er stegen klar til at indtage julebordet sammen med det traditionelle tilbehør eller måske en frisk rødkålssalat.

Hvis du har rester tilbage fra juleaften eller fra julefrokosten, så kan du sagtens bruge den lækre flæskesteg dagen efter. Prøv at anvende resterne i dine egne flæskestegsburgere. Ribbenstegen smager ligeledes fantastisk kold til natmad eller dagen efter på et stykke rugbrød.

Læs her slagterens opskrift på en perfekt stegt flæskesteg

Panoramas jul

Vi møder Camilla og Jesper Panorama i restauranten på torvet i Silkeborg på en nogenlunde almindelig onsdag middag. Der er så godt som fuldt hus,

Læs mere »