Tapas er ved at overtage verden. Måske ikke verden, men ordet dukker op overalt. En tapa er en forret eller snack i det spanske køkken. Flere tapas kan kombineres for at lave et komplet måltid. Ordet refererer til serveringsmåden snarere end specifikke retter – og bruges grundlæggende til at beskrive en mindre portion eller en snackstørrelse af en given ret.
Tapas er lig med hygge og madglæde, og så findes der ingen grænser for, hvad der kan laves til tapas. Det kan være alt spiseligt – bare i miniformat. Næsten al mad kan faktisk tilpasses tapas-formatet, og med det i tankerne kan du fremtrylle sjov, festlig og endda fancy mad, der passer til enhver type lejlighed. Dine tapas kan være så enkle eller så komplekse, som du ønsker. De kan bruges som appetizer eller som et fuldt måltid. Du er med andre ord kun bundet af fantasien, og selvom størrelseskravet er lille, kan kreationen godt være enorm.
Det er en anderledes oplevelse end den traditionelle måde at spise på, som ind imellem godt kan være lidt formel og måske til tider også lidt kedelig. Tapas er tilmed en fantastisk mulighed for at servere noget for enhver smag – og har du svært ved at vælge mellem flere retter,
så vælg alle og lav dem blot i en mindre udgave. Tapas kan være kolde såsom blandede oliven, charcuteri og ost eller varme såsom
chopitos (små friterede blæksprutter) eller patatas bravas. I nogle barer og restauranter i Spanien og over hele kloden har tapas udviklet sig til et meget sofistikeret køkken.
Tapas er en vigtig del af den spanske madkultur. Lækker hygge med familien eller vennerne. Vi spiser på den måde, vi selv er, og tapas er blevet så populær, fordi spanierne er meget åbne af natur og med tiden er blevet vant til at dele deres mad med hinanden. Det fortæller om et samfund, hvor man forsøger at ændre de snævre rammer
for, hvordan man spiser. Man søger mod en mere social, sjov og spændende måde at spise på.
Der er utallige historier om, hvor tapas stammer fra, og de forskellige måder hvorpå de tilberedes. Ifølge populære historier og gamle legender besøgte nogle mænd en taverna, hvor den mest populære drink var rødvin. Vintønder og værtshuse var et attraktivt sted for vinfluer og andre flyvende skadedyr. Skikken med at dække et glas vin med en tapa eksempelvis et stykke skinke eller en skive pølse blev en nødvendighed for at undgå, at fluer druknede i vinen. Deraf navnet – tapa betyder låg/dække på spansk. Men uanset hvor historien kommer fra, så står det helt klart, at tapas med tiden har udviklet sig til at blive en meget udbredt, uformel og social måde at servere maden på. De fås i et utal af varianter i det meste af Spanien og er desuden blevet meget populær i en lang række andre lande.
Og altså også i Danmark.
I takt med udviklingen af tapas og det at vi giver den spanske servering et dansk islæt, har udformningen af tapas også antaget nye højder med fantasifulde anretninger, der sætter ingredienserne sammen på nye måder. Nutidens tapas er meget mere sofistikeret.
Du finder tapas lige fra små retter med oliven til kunstfærdige og kulinariske kreationer. Udviklingen af tapas har desuden betydet,
at de enkelte anretninger nok er blevet en smule større, så de ikke længere – som dengang de blot bestod af et stykke skinke eller pølse over vinglasset – kan betegnes helt som finger food. Ofte skal der kniv og gaffel til. Det kommer selvfølgelig igen an på anledningen, for er der tale om et stående arrangement, så kan tapas sagtens
serveres i portioner, så det er muligt at spise dem med fingrene. På den måde er tapas også skabt til uformelle og stående sammenkomster – og er nærmest et perfekt koncept til studenterkørslen,
hvor de unge mennesker skal have små og delikate hapsere inden turen går videre til næste hjem.