Sund med kål

Siden vikingetiden har kål været en grundsten i den nordiske kost – og den har været særdeles vigtig for vores forfædres sundhed. Kål i alle afskygninger sprudler af en lang række sundhedsfordele, som vores kroppe slet ikke kan få nok af. Savoykål, rosenkål, blomkål, rødkål og broccoli.

Kål er nok stadig en lidt overset superfood, og det er faktisk temmelig ærgerligt, for det er noget af det sundeste, du kan sætte på menuen. Kål indeholder nemlig unikke sammensætninger af vitaminer
og andre sundhedsfremmende stoffer. Desuden er kål kaloriefattigt, mætter godt, og så er det oveni købet billigt. Og på middags tallerknerne bidrager de mange typer kål med skønne farver og
lækker sprødhed.

Her i Danmark har vi heldigvis let adgang til kål – og dermed også sagt at vi har let adgang til danskproduceret kål. Brug kålen når den er i sæson, for sæsonens madvarer smager bare bedst – og desuden kan det være lettere at få variation i måltiderne, når man alene bruger råvarer i sæson. På den måde sker der også en naturlig variation i, hvilke kostfibre og vitaminer kroppen får fra de valgte grøntsager.

Det siger sig selv, at jo længere en råvare skal fragtes, jo længere tid har den til at miste sin friskhed. Danske råvarer så som kål når gerne frem til butikkerne inden for meget kort tid. Når de danske kål er på hylderne, så er de propfyldte med alle de vigtige vitaminer og mineraler.

Rosenkål:
Rosenkål har en meget karakteristisk smag og duft – og mange har måske ligefrem dårlige minder om kogt rosenkål, der smagte af prut. Det er nok især grøntsagen som mange børn frygter og hader. Men det er der faktisk ingen grund til. Den lille vitaminbombe skal blot tilberedes rigtigt, så er der intet at frygte. Lad være med at skamkoge dem til de er helt vissengrønne – for så er det, at de dårlige minder kommer frem. Nænsom tilberedning giver et helt anderledes og lækkert resultat. Steg dem på panden eller bag dem i ovnen. Bladene kan også plukkes af og anvendes hver for sig. De små kål kan også anvendes rå, hvor de eksempelvis rives i en salat.

Rosenkålsstokken bliver op til en meter høj og udvikler det første år knopper, der hver især danner to til tre hoveder. Det er disse hoveder, der kan spises. Hovederne kaldes også roser, og det er her fra, at grøntsagens navn stammer.

Savoykål:
Denne type kål er opkaldt efter Savoie-regionen i Frankrig. Den er med sin smukke grønne farve og mønster i bladene ikke kun en sund spise, men også en dekorativ råvare. Derudover er denne kål rig på c-vitamin og kostfibre, så der er mange gode grunde til at invitere savoykålen ind i din madlavning. 

Kålen tåler selvfølgelig at blive kogt, hvor den er rigtig velegnet til kåldolmere. Men som mange andre kåltyper kan disse sprøde og møre blade også spises rå i salater eller grilles som tilbehør. Kålens smukke blade kan desuden anvendes som en dekorativ serveringsskål.

Kål skal tilberedes nænsomt, for på den måde bibeholdes de gode egenskaber ved denne spise på bedst mulig måde

Se sæsonens opskrifter her

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop