Butterdej – let, luftig & sprød

Butterdej er en luftig hvedemelsdej bestående af tynde, sprøde lag, der fremkommer ved at rulle adskillige lag smør ind i dejen. Og det er netop de mange lag af smør indrullet i en dej af mel og vand, der er hemmeligheden bag butterdejen. Fedtet i smørret holder lagene af dej adskilt og gør dem sprøde under bagning. Vandet i smørret udvider sig og bliver til damp, som får dejen til at puffe op. Det særlige ved butterdej er desuden, at dejen er uden gær. Dejen hæver udelukkende ved hjælp af fordampningen af vandet i smørret mellem lagene. Det er denne proces, der giver bagværket sit lette præg.

Foldningen er afgørende for de mange lag. Når smørret først er pakket ind i dejen, skal den foldes igen og igen, så der til sidst er 144 lag, for der skal nemlig være 144 lag, for at det er en rigtig butterdej. Det handler om matematik, temperaturer, konsistens og ikke mindst tid, hvis man skal mestre en god butterdej. 

Hjemmelavet butterdej er selvfølgelig noget helt andet end den færdigkøbte. De mange lag med smør gør dejen let og luftig. Men det er også svært og tager lang tid, vil de fleste formentlig tænke, og dermed springes der over den del af forberedelserne

Men sådan forholder det sig faktisk ikke – teknikken, foldninger og det vigtige omkring temperaturerne kan sagtens læres. Men når det er sagt, så kan man nu også sagtens bruge den færdigkøbte af slagsen. Så kommer man alt andet lige noget hurtigere i gang med den egentlige opskrift. Så kan man jo altid forkæle sine smagsløg ved en særlig lejlighed og der gå all in og lave butterdejen fra bunden. Det kræver nænsomhed, og det er vigtigt, at dejen rulles skånsomt. Ikke for tyndt, ikke for tykt. Ikke for få lag og ikke for mange. Massen skal ind og ud af køleskabet, og alt imens må smørret ikke blive for varmt, så det smelter mellem lagene af dej. Hvis man er for voldsom, ødelægges smørlagene, og så bliver resultatet et tørt brød. 

Den lækre dej har den fantastiske kvalitet, at den både kan bruges i det salte og søde køkken. Butterdej er blandt andet perfekt til tærter og indbagte retter, og i vores opskriftarkiv giver vi dig inspiration til retter, hvor butterdejens dejlige smag vil blive fremhævet på fornemmeste vis.

Se vores opskrifter med butterdej her

Gurkemeje

Krydderiet, der er kendt for sin karakteristiske gylden-gule farve, stammer egentlig fra en lillebitte rod.

Læs mere »
0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop