Det grønne drys

Foråret er for alvor ved at bide sig fast, og med solens lys og varme, begynder naturens eget spisekammer at åbne sig op. På denne årstid bugner naturen med spæde planter, som nemt kan tages med hjem i køkkenet. Små planter titter frem, og snart vil skovbunde rundt omkring begynde at dufte af hvidløgsurterne ramsløg og løgkarse.

Er du også vild med foråret og alle de skønne råvarer, der følger med. Det er livsbekræftende at følge planternes udvikling. Gør som naturen og bring foråret hjem i vindueskarmen. Her kan du sagtens dyrke dine egne små og spæde spirer, og følge deres udvikling fra dag til dag til de er klar til brug. Det er nemt – og det går faktisk ret hurtigt. Alle kender karse, men du kan faktisk sagtens dyrke radise, rucola og broccoli på samme måde. Det er lige så let, og du får nogle helt nye og anderledes smagsindtryk.

Friske spirer sætter krydderi på salatskålen, på grillmaden eller i suppen og gør smagsoplevelsen meget større. Desuden er de uundværlige som den smukke pynt. Start eventuelt med rødbedespirer – sprøde, røde og tynde spirer af rødbedefrø. Spirerne er meget saftige med en neutral og lidt jordagtig rødbedesmag. Fra frø til spire skal du regne med at der går 6-8 dage. Radisespirer er også lækre. De har en meget kraftig radisesmag, nærmest som den allerførste radise, man selv hiver op af jorden i starten af sommeren.

Løgspirer kender de fleste – dem kan du også nemt selv dyrke. Den spinkle spire har en intens smag af løg. Mulighederne er mange – det er bare med at komme i gang. Der findes en lang række forskellige frø, der er velegnede til spirer og mikrogrønt. Vær dog opmærksom på, at ikke alle frø egner sig til at blive dyrket på denne måde.

Spirer høstes, når planterne har fået deres små, takkede kimblade. Lader du dem derimod vokse lidt længere og dyrker dem på en lidt anden måde, bliver de til mikrogrønt, der er næste stadie efter spirer. Mikrogrønt høstes, når planterne har fået deres første sæt ægte blade – altså bladene efter kimbladene.

Mikrogrønt tilfører ligesom spirerne farve og pynt til retten samtidig med at de giver en dejlig smag. Giv dit smørrebrød et drys grønt, bland dem i salaten eller put dem i suppen. Drys det på hovedretten og det ligner en million. Både spirer og mikrogrønt indeholder meget smag men også mange vitaminer og mineraler. Glæd dig til at smage og måske endda dyrke de mikrogrønne smagseksplosioner selv – og brug dem til at fuldende det visuelle og smagsmæssige indtryk i din madlavning.

Se sæsonens opskrifter her

Østershatte & jordskokke

Østershatte:Østershatte er en storsvamp, der vokser vildt på træstammer. I de danske løvskove findes den fra midten af efteråret frem mod vinteren indtil den første

Læs mere »
0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop