Østershatte:
Østershatte er en storsvamp, der vokser vildt på træstammer. I de danske løvskove findes den fra midten af efteråret frem mod vinteren indtil den første frost. Den dyrkes også kommercielt – og netop derfor kan sæsonen forlænges.
Det er en rigtig god spisesvamp, hvor formen minder om en muslinge- eller østersskal. Netop deraf navnet. Østershatte kan anvendes til stort set de samme retter som champignon. I rå udgave smager svampen ikke af så meget, så det er bedst at tilberede dem. Svampen er et formidabelt tilbehør med, en fin og mild smag. Fløde og smør er særdeles oplagte ledsagere, fordi de tilfører den blide svampesmag noget karakter og dybde
Jordskokke:
Jordskokkerne er en af de ofte oversete rodfrugter. Det hænger måske sammen med, at det kan være lidt uoverskueligt at gøre de knudrede jordskokker rene – de er nemlig ikke særlige praktiske. De er ofte snavsede og vanskelige at gøre rene. Det behøver dog ikke være så svært. Skrællen giver en rigtig god smag, så det er slet ikke nødvendigt at skrælle den af. Rens dem i stedet grundigt med en børste.
Jordskokken er en robust grøntsag, der ligger trygt og godt i jorden om vinteren – frosten ødelægger ikke de små knolde, der stammer fra Nordamerika, og har kun været dyrket herhjemme i et par århundreder. De dyrkes som kartofler – og i løbet af sommeren pibler der stængler frem, der minder om solsikkens stængel. Senere hen på året ved vintertid og frem til foråret er de klar til at blive høstet.
De små knolde kan både spises rå og tilberedte. Rå jordskokker er friske og knasende sprøde med en nøddeagtige og sød smag. Kogte er de milde, søde og bløde i smagen. Rå jordskokker er fantastiske i papirstynde skiver i en salat – ligesom de papirstynde skiver kan friteres til en knasende pynt. Vælges den kogte løsning, kan der fremtrylles de dejligste cremede supper og puréer. Desuden kan jordskokker gratineres i ovn eller råstegtes på panden. Der er mange anvendelsesmuligheder, og de nyopgravede jordskokker er et lækkert alternativ til kartofler.