Blå congo – den blåviolette kartoffel

Kartofler har da en gullig nuance. Eller hvad?

Kartofler findes faktisk i flere farver – og det er ikke nogen nye sorter eller et farvestof, der er tilført på kunstig vis. Det er ganske naturligt, og ligesom vi i dag kan købe gulerødder i andre farver end orange, så er vi inden for de senere
år begyndt at genopdage nogle af de mere farverige varianter. Deriblandt de flotte men lidt mystiske blålilla kartofler.

I Danmark spiser vi den hvide/gullige
kartoffel – og det er fomentlig blevet vores foretrukne, fordi sådan har det altid været. Men de blå kartofler har faktisk også været dyrket i flere tusinde år. Sorten hedder Blå Congo, og den bliver også dyrket her i Danmark. Den lille rodfrugt har sin blå farve fra anthocyaniner, der er samme type stof, der giver farve til blandt andet rødkål. 

Denne lidt festlige variant kommer typisk fra Sverige, men den kan sagtens dyrkes i vores private køkkenhaver, selvom den dog kan være lidt vanskelig at dyrke selv på grund af stor risiko
for skimmel.

På trods af kuløren så smager de ikke meget anderledes end de velkendte gule kartofler. Derimod er de virkelig smukke at se på – og de vil tilføre kartoffelretterne en helt anderledes visuel og iøjnefaldende effekt. Farven kan blegne en smule under kogningen – kog dem derfor med skræl, for så bevares farve bedre.

Udover at Blå Congo er fuldstændig fantastiske at se på, så smager de også skønt som alle nye kartofler, så led en ekstra gang efter dem hos
din grønthandler. 

Brug kartoflerne som et spændende blikfang og overrask dine gæster. Lav blå kartoffelchips eller blå kartoffelmos. Brug dem sammen med eller i stedet for de almindelige kartofler i en kartoffelsalat, bag dem i ovnen, brug dem på en kartoffelmad (der vil vække opsigt) eller halver små kogte kartofler og brug dem som hapsere med en cremet dip til. 

Et festligt indslag, der beriger din grillmad med ekstra kolorit. 

Se sæsonens opskrifter her

0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop