Kastanjer

En af de første efterårsbebudere er kastanjen, og hvert år er det en glæde at gense de smukke chokoladefarvede frugter, når de falder af træerne.

Det leder tankerne hen på efterårshygge med børn og barnlige sjæle, der kreerer sjove kastanjedyr og mennesker. På trods af at kastanjerne ser blanke og indbydende ud, så kan de ikke spises. Men det er der heldigvis andre kastanjer, der kan. Og de smager skønt på en råkold efterårsaften. 

Det mest almindelige kastanjetræ i Danmark er hestekastanjen. Den kan have hvide eller røde blomster, der i maj og juni måned står som ranke lys blandt de grønne blade. Hestekastanjen ligner den spiselige kastanje også kaldet den ægte kastanje, men der er alligevel forskelligheder. Hestekastanjer er runde og omsluttet af en skal med få, ret tykke og spredte pigge på ydersiden. Den ægte kastanjes skal har derimod utallige tynde, fine pigge og er dermed et mere stikkende bekendtskab. Selve kastanjen er ofte fladere og går op i en spids. De to typer kastanjer er faktisk ikke fra samme familie – og de har bestemt heller ikke de samme egenskaber. Smagen i hestekastanjen er dårlig og bitter, og træet er giftigt – hvorimod den ægte af slagsen har en mild og let sødlig nøddesmag.

Det er som oftest hestekastanjen vi møder på vores efterårstur i Danmark, og hvis du ikke er så heldig at have adgang til et ægte kastanjetræ, så kan kastanjerne købes i mange supermarkeder og hos grønthandlere, når de er i sæson. Den velsmagende spisekastanje er hjemmehørende i Sydeuropa, og er oftest en importvare fra Frankrig, hvor den kendes som marrons.

Kastanjen, som er en nød, kan ikke spises rå, men kan tilberedes på flere forskellige måder. Du kan koge, stege, bage eller riste dem. De får en nøddeagtig og sød smag, når de koges, og i endnu højere grad når de ristes. Konsistensen kan godt virke lidt melet. 

Vi kender nok mest til kastanjer, der er bagt eller ristet i ovnen, og dernæst serveret med koldt smør og salt. Der er nok mange, der ikke kan forestille sig kastanjer anrettet på anden vis. Men der er faktisk så mange andre måder at servere kastanjer på. De kan bruges i det søde køkken i desserter sammen med blandt andet chokolade, men er også fremragende i det salte køkken i blandt andet simreretter. 

Se sæsonens opskrifter her

Efterårets pølser

Når sommeren og sensommeren går på hæld, og efteråret venter forude, så er vi mange, der så småt begynder at pakke grillen væk. Og sammen

Læs mere »

Røget hvidløg

Hvidløg er en grøntsag, der er meget brugt i det fransk køkken. Der kan købes røget, frisk, grøn, violet, lyserød, kæmpe og mange andre hvidløg

Læs mere »
0
    0
    Din kurv
    Your cart is emptyReturn to Shop